Coklat moist cake (resepi asal-myresipi.com).
2 cawan tepung gandum*
2 cawan gula kastor (Kiter pakai gula halus)
1 cawan serbuk koko*
1 cawan susu cair (kiter pakai susu segar)
1 cawan air panas
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun ok)
3 biji telur gred B (kiter pakai 2 biji telur gred A)
2 sk baking powder*
1 sk bikarbonat*
cara2:-
1.Panaskan periuk pengukus .sediakan loyang .
2.Masukan kesemua bahan kecuali air panas kacau dengan mixer (kiter pakai sudu kayu jer malas nk kuarkan mixer he2..) kacau sampai sebati .
3.Masukan air panas kacau lg ..masukn adunan dlm loyang dan kukus hingga masak dlm 1 1/2 jam .
Topping coklat
50g susu cair/segar
100 g coklat masakan
1 sb majerin
-masak secara double boiler (coklat & susu) hingga sebati tutup api kemudian masukn majerin.curah atas kek yg tlh sejuk.
p/s
- yang bertanda * ayak sekali yer
-pastikan air dh mendidih br kukus
-api jgn terlalu besar nanti kek merekah plak ..sederhana saja
-pastikan tudung periuk di bungkus dgn kain bersih..bg mengelakkan wap jatuh ke dlm kek.
-tangan jgn gatal nk buka2 tudung periuk ker..nk mengintai2 ker.. bior sampai masak ..he3..
-klu kwn2 pakai mixer jgn pukul lame2 janji sebati dah ok.
-selamat mencuba-
No comments:
Post a Comment