Kawan2 Terima kasih kerana sudi bersama saya

Wednesday, August 12, 2009

Biskut Raya 2009 - Marble Shortbread


setelah coklat sejuk bolehlah dikeluarkan dan Sedia untuk di makan
(saiz biskut ade yg panjang sedikit sbb kite punya cutter ade yg hilang satu..mana ntah peginya maklumlah setahun sekali jer br pakai he..he..)


setelah diletakan coklat masakan dan coklat stoberi kemudian lorekan dan letak cutter kembali


Letakan cutter dan tekan pastu masukan dlm oven (Yang ni dh siap bakar)


Adunan biskut diratakan dlm loyang 10 x 10

Salam semua..saja nk tayang calon2 utk biskut raya 2009 he..he..ni br satu yg lain akan di masukan kemudian..sebenarnya biskut ni kita buat saje jer buat nak test dulu rasanya..he.he.. rasanya sedap sbb bila mkn ada rasa coklat, stoberi dan biskut..ingat lepas ni nk buat coklat ngan oren plak lah mesti sedap..budak2 mesti suka ni..kite ade letak resepi sapa2 nk boleh cuba k step pun di sediakan sekali tengok gambar dr bwh ke atas ya..bg yg agak2 malas tu boleh order kat kite jer ..he.he..

Biskut Shortbread/choco batik
(Sumber Anis Adlina)

Bahan:-
240g tepung gandum
100g gula kastor (kite pakai gula halus)
80g serbuk badam
200g butter
90g susu tepung

Cara2:-
1. Alaskan acuan pemotong dengan kertas minyak biar terjuntai sedikit supaya mudah biskut dikeluarkan nanti .
2. Gaul semua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti)
3. Masukan dlm acuan dan tekan/canaiadunan hingga padatdan rata dlm acuan
4. Tekan alat pemotong di dlm acuan biskut dan bakar suhu 180c selama 12 min. ikut oven masing2 ye.
5. Bila biskut masak keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.

bahan hiasan:-
250g coklat masakan (Boleh lebihkan jika suka coklat banyak)
200g coklat putih (kita tukar coklat stoberi)

Cara:-

1.Cairkan coklat dan tuang ke atas biskut yg disejukan tadi
2.Cairkan coklat putih masukan dlm piping beg dan lorekan atas coklat masak.
3. Tarik dengan lidi utk jadikan corak batik.
4.masukan semula alat pemotong dlm acuan.
5.sejukan dalam peti sejuk hingga coklat keras.
6.Bila coklat dh beku keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum dimasukan ke dlm bekas kedap udara.

*nota -kite lebihkan masa memasak hingga 20min.sbb tak nak biskut kelihatan lembab.kang tak tahan lama plak.selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment